5è aniversari de Mollerussa Capital de la Sardana 2016

El dissabte 12 de març de 2016 es va celebrar l’acte de proclamació 

El Teatre l’Amistat de la capital del Pla d’Urgell va acollir el dissabte 12 de març de 2016 l’acte de proclamació de Mollerussa Capital de la Sardana. L’acte donava el tret de sortida a una agenda amb més de trenta activitats sardanistes al llarg de l’any i que van situar a Mollerussa en l’epicentre del món sardanista.

L’Agrupació Sardanista de Mollerussa va presentar candidatura a la Confederació Sardanista de Catalunya a principis de 2014. La proposta va ser aprovada i el novembre del mateix any, en el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, recollia la designació de la ciutat com a Capital de la Sardana 2016.

En l’acte institucional de proclamació, Montserrat Candini, alcaldessa de Calella, va traspassar la bandera de la capitalitat a l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, en presència dels llavors conseller de Cultura Santi Villa, del president de la Confederació en Joaquim Rucabado i de la presidenta de l’Agrupació, Mercè París. El pregó de la capitalitat a càrrec de Jordi-Agustí Piqué, monjo de l’Abadia de Montserrat, fundador de l’escola de música  de Mollerussa, músic i compositor va ser un dels moments més emotius de la jornada. L’acte va estar amenitzat per sardanes interpretades per la Cobla Jove Mollerussa 2016, formació creada expressament per aquesta data, formada per onze joves músics del territori dirigits per Joan Farreny. EL punt àlgid va ser l’estrena de “Mollerussa Capital de la Sardana 2016” del compositor golmesenc Òscar Barqué.

En el transcurs de la proclamació també es van donar a conèixer els guardonats amb els premis Capital de la Sardana de la mà de Victor Sallés, coordinador del projecte Capital de la Sardana.

Un cop finalitzat l’acte institucional, els participants es van dirigir a la Plaça de l’Ajuntament, on, després de la descoberta de la placa commemorativa per part de les autoritats es va celebrar una ballada de sardanes.

Els actes continuaren a la tarda amb la inauguració de l’exposició “70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa” que va tenir lloc en la sala d’exposicions del Centre Cultural de la ciutat. L’exposició plasmar el recorregut de l’entitat sardanista al llarg dels setanta anys de la seva història, des dels anys foscos del franquisme, la recuperació de la democràcia i la forta implantació del sardanisme en la societat mollerussenca, convertint a l’Agrupació en l’entitat cultural més antiga de la ciutat. L’exposició també recollia els guardons rebuts al llarg dels anys i els banderins de les diferents colles sardanistes amb les quals ha comptat la ciutat.

Seguidament es va celebrar en el Teatre l’Amistat un espectacle de gran format a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt, dirigida per Esteve Molero i la participació del grup Sardanista Estol-Espígol també d’Agramunt.

L’espectacle musical “Aigua”, va ser un reconeixement a l’arribada de l’aigua a les terres de la Plana d’Urgell i concretament en el Clot del Dimoni, tal com es coneixia popularment la zona de Mollerussa i Pla d’Urgell. Un espectacle amb projeccions audiovisuals i representació teatral i dansa que van acompanyar a les sardanes i peces musicals interpretades per la cobla. Un espectacular espectacle que posava el punt final al primer dia de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016.

Al llarg de l’any de la capitalitat es van estrenar tres sardanes, a l’anteriorment comentada d’Òscar Barqué, si sumaren “70 anys de l’Agrupació Sardanista” del compositor de Bellpuig Antoni Saladrigues i músic de la Bellpuig Cobla, i “Vestits de Paper” del músic cerverí Jordi Castellà en un clar homenatge i reconeixement al concurs i al Museu de Vestits de Paper de Mollerussa.

També es van dur a terme al llarg de l’any diferents exposicions. “Pla d’Urgell Sardanista” celebrada en el transcurs de la Trobada d’entitats sardanistes del Pla d’Urgell el 28 d’agost en els jardins i l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. En l’exposició hi van participar de forma conjunta les set agrupacions sardanistes actives en aquella data en la comarca. L’exposició “L’Amistat, seu del sardanisme a Mollerussa” va retre homenatge a la coneguda com a Societat Cultural Recreativa l’Amistat, seu de la majoria d’activitats culturals a la població en la dictadura franquista. En l’antiga pista descoberta si celebraven les ballades de sardanes de Festa Major i altres manifestacions sardanistes. La sala d’exposicions del Museu de Vestits de paper va acollir en el mes de setembre l’exposició fotogràfica “La sardana, tradició o esport” del fotògraf Marc Rovira. Un recull d’imatges de les colles sardanistes vistes a través de l’objectiu d’en Rovira en les quals plasma tota la bellesa de la dansa catalana.

Mollerussa va ser la seu dels principals actes de la Confederació Sardanista de Catalunya d’àmbit de país. En el mes de maig es va celebrar Trobada Sardanista d’Equipaments Cívics, la Trobada de Cobles Infantils de Catalunya i els Premis Capital de la Sardana en el mes d’octubre, la presentació de la Guia Sardanista en el mes de desembre i la Cloenda del Campionat de Colles Sardanistes de la UCS el mes de febrer de 2017, últim acte de la capitalitat.

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida també va celebrar a Mollerussa els principals actes d’àmbit lleidatà. La ciutat va ser la seu de la  Cloenda dels cursos del Saltem i Ballem Infantil, Final del Saltem i Ballem Adults i  la Nit de la Sardana, principal festa del sardanisme lleidatà.

Altres actes destacats de la capitalitat va ser l’enregistrament d’un CD de sardanes dedicades a persones, indrets de la ciutat, sardanes mai enregistrades i com no, les tres noves composicions estrenades al llarg de l’any. L’enregistrament a càrrec de la cobla Jovenívola d’Agramunt es va celebrar en un acte que va tenir lloc en l’Amistat en el mes d’octubre.

Sens dubte, el record més visual de Mollerussa Capital de la Sardana 2016 és el monument inaugurat el 12 de juny en el marc dels actes de la “Diada dels socis i sòcies de l’Agrupació”. Un monument obra de l’escultor Ramon Manel Moncasi, el qual combina materials clàssics i moderns amb una clara al·legoria a la senyera i que es complementa amb el logo de la capital. El monument va ser possible gràcies a la col·laboració desinteressada de l’autor, de les aportacions econòmiques de ciutadans i ciutadanes en la Guardiola del Mecenatge i de l’aportació de la 2a. Calçotada Popular en la qual van participar més de 400 persones.

En aquesta diada es va presentar per primera vegada en públic la colla sardanista Somnis del Pla.

El projecte sardanista retornarà a les comarques de Ponent amb la Proclamació de Balaguer Capital de la Sardana  previst el març de 2022.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *